Barcelona

Madrid

Valencia

Bilbao

Sevilla

Malaga

De ce Spania?

68 milioane de turişti au ales să viziteze Spania în anul 2015. Cei aproape 8.000 kilometri de plaje, clima blândă, patrimoniul cultural-artistic extrem de bogat, gastronomia excelentă, fiestele, fotbalul, shopping-ul sunt printre principalele motive. Dacă adăugăm infrastructura excelentă – peste 3.700 kilometri de căi ferate de mare viteză, peste 16.500 kilometri de autostrăzi, 47 aeroporturi de interes public – vom avea un tablou cât de cât complet.

Gastronomia

În Spania se mănâncă bine și ieftin, asta se poate observa încă de la prima vizită ca turist. Secretele gastronomiei spaniole nu stau în rețete sofisticate ci în prospețimea și savoarea ingredientelor, combinate cu măiestria bucătarilor, mulți dintre ei recunoscuți internațional. Carnea, peștele și fructele de mare, brânzeturile, legumele și fructele proaspete sunt printre principalele ingrediente. Iar dacă mai adaugam și vinurile de calitate plus derivatele – sherry, fino, manzanilla, cava etc., vom avea în fața ochilor o paletă foarte tentantă.

Fiestele

Nu poți să spui Spania fără să te gândești la fiestele sale. Prezente absolut peste tot, atât în marile orașe cât și în cele mai mici pueblo rătăcite prin munți, fiestele reprezintă modul în care localnicii se distrează, pe de o parte, iar pe de alta își etaleaza cu mândrie tradițiile de secole în fața vizitatorilor. Nu se știe exct numărul de fieste din Spania, un lucru e însă cert: oriunde vei merge, vei avea șanse foarte mari să pici în mijlocul uneia și, mai mult, să te distrezi copios, să manânci bine și, obligatoriu, să îți faci câțiva prieteni.

Oraşele Spaniei

Fie că mergi în Spania în vacanță sau pentru afaceri, oferta turistică a orașelor e una foarte tentantă: 13 orașe pe lista Patrimoniului UNESCO, muzee și atracții de top, gastronomie, viață de noapte intensă, shopping, fieste, localnici prietenoși și gata să te ajute, hoteluri, în general de bună calitate, infrastructură și servicii de transport excelente. În fiecare provincie spaniolă există cel puțin un oraș cu aeroport internațional. Și legăturile dintre orașe sunt de asemenea foarte facile, fie că se fac cu avionul, trenul sau autocarul.

Plajele

Spania e cunoscută, la nivel mondial, în primul rând ca destinație de vacanță pentru plajă. Cu nisip sau cu pietre, lungi de kilometri sau mici, cât să așezi un prosop,  dotate cu toate facilitățile sau izolate, ascunse între două stânci, plajele Spaniei oferă variante pentru absolut toate gusturile și toate buzunarele. Mai mult, 586 dintre acestea sunt certificate Blue Flag, Spania fiind lider mondial sub acest aspect. Dată fiind această diversitate, nu-ți rămâne decat să te documentezi și să alegi destinația de vară care ți se potrivește cel mai bine.

Patrimoniul UNESCO

44 este numărul obiectivelor spaniole aflate pe lista UNESCO. Pe locul 3 în lume, după Italia și China. Printre acestea, Alhambra de Granada, Mezquita de Cordoba, El Escorial de lângă Madrid, Parque Güell și Casa Milà din Barcelona, centrul orașului Toledo, apeductul din Segovia. Alte 11 atracții fac parte din lista Patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, printre acestea dieta mediteraneeană, muzica Flamenco, turnurile umane din Cataluña sau tribunalul apelor Valencia. Repartizarea acestora în teritoriu e destul de uniformă, așa că în orice provincie spaniolă vei avea ceva interesant de vizitat.

Variante pentru toți

În Spania nu te vei plictisi. Garantat. Variante se găsesc pentru toți, indiferent de perioada anului, preferințe, vârstă sau buget. Fie că ești pasionat de plaje sau scufundări, viață de noapte sau concerte, circuite culturale sau shopping, fotbal sau fieste, ski sau trasee montane, fie ca vii în vacanță cu familia sau singur, cu perechea sau cu prietenii, la distracție, vei găsi intotdeauna ceva interesant de facut. Și oricât de minuțios îți vei pregăti vacanța, tot vei fi surprins, la destinație, de oameni, de locuri, de ce se-ntâmplă-n jur.

Bilbao, în trecere

Drumul cu mașina până la destinație mi-a dat impresia ca sunt undeva prin Austria, singurul detaliu diferit fiind acela că peisajul montan e plin de palmieri. Când ajungi în Bilbao totul pare diferit față de restul Spaniei. E adevărat că ajunsesem acolo după o...

citește mai mult

Vacanţă la ţară în Asturia

Plecarea de fata a fost usor precipitata: initial vizasem Bilbao, apoi Sierra Nevada, Cantabria sau Salou. Dupa ce am avut atatea idei de vacanta, rezervarile le-am facut mult dupa miezul noptii pentru plecare a doua zi, asa incat am ajuns, pana la urma, in Asturia,...

citește mai mult

Revelația Cáceres

Am ajuns în Cáceres absolut întâmplător, într-o sâmbătă frumoasă în care trebuia să plec undeva. Am ales Extremadura, cu gândul de a vedea și altă parte a Spaniei pe care nu o vizitasem până atunci. Aveam ghidurile după mine și am citit informațiile esențiale înainte...

citește mai mult

Minivacanță în Ibiza

Vara asta am fost in Ibiza. Mă rog, nu mă dau în vânt după destinații de distracție de genul de fața și poate tocmai de asta am avut ceva reticențe. M-a încântat însă mult prețul biletelor de avion și am decis să fac pasul mareț, pe care-l tot evitasem.  Și mă bucur....

citește mai mult